Piața Romană va arăta complet schimbată față de cum o știm în prezent. Cu un pasaj subteran, cu trotuare mai largi și cu o perdea de copaci, Primăria Capitalei propune un proiect de modificare a Planului Urbanistic Zonal, estimat la 18 milioane de euro.
Proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul primăriei prevede de fapt modernizarea spațiilor publice, ceea ce înseamnă construirea unui pasaj subteran pentru pietoni, asemeni celui de la Piața Universității, și totodată reamenajarea spațiului de la suprafață.
Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, arată că ideea modernizării Pieței Romane este mai veche. Consiliul General al Bucureștiului a aprobat încă din 2006 indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor, dar abia acum s-au găsit resursele. Construirea pasajului are la bază un studiu de circulație care arată că traficul pietonal din zonă este o mare problemă.
Foto: proiectul arhitectului Alexandru Beldiman
„Va fi un pasaj ca la Universitate, numai că în mijloc va avea o curte de lumină. Va fi un pasaj modern din punct de vedere urbanistic, dar care va fluidiza circulația în zonă. Prin reamenajarea spațiului vor fi mai puțini pietoni la suprafață. Pentru că acum, la orice oră, trecerile de pietoni sunt aglomerate. De fapt, vor dispărea trecerile de pietoni dinspre Bulevardul Magheru și se vor micșora timpii de așteptare pentru mașinile care stau la stop”, a declarat pentru gândul Gheorghe Pătrașcu.
Foto: proiectul arhitectului Alexandru Beldiman
Arhitectul șef a mai spus că pasajul va avea dimensiuni ceva mai mici decât cel de Universitate, dar asta și pentru că spațiul este mai mic.
Va cuprinde și magazine, dar și expoziții de artă, deoarece municipalitatea vrea să fie mai mult un pasaj cultural. Motiv pentru care în mijlocul pasajului va fi expusă o operă de artă.
Un Dali în mijloc
„Va fi o sculptură originală de Salvador Dali – statuia Împăratului Traian călare. Sunt patru astfel de exemplare în întreaga lume”, a spus Gheorghe Pătrașcu.
Proiectul denumit „Modernizarea Pieței Romane și Pasaj Pietonal Sectorul 1” a fost realizat de echipa arhitectului Alexandru Beldiman.
Arhitectul arată că pasajul pietonal subteran va avea cinci intrări: una la coloane, două la Academia de Studii Economice, una în față la cafeneaua BCR și alta între Bulevardele Lascăr Catargiu și Dacia.
Potrivit proiectului, pasajul de la Romană va fi conectat cu stația de metrou de la Romană.
„Pasajul de circulație are la bază un studiu care arată că traficul pietonal este intens. La orice oră trotuarele dinspre Bulevardul Dacia și Căderea Bastiliei sunt pline. Am încercat să propun un proiect care să se armonizeze cu arhitectura din zonă, pentru că sunt și clădiri cu nouă etaje și case”, a declarat pentru gândul Alexandru Beldiman.
„Lungimea trotuarelor va fi mărită, iar pe suprafața astfel creată vor fi plantate două rânduri de pomi, astfel încât să avem o perdea verde. Acest lucru ar intra foarte bine în stilistica zonei”, a mai spus arhitectul.
Foto: proiectul arhitectului Alexandru Beldiman
Suprafața verde va fi de aproximativ 500 de metri pătrați. Accesul pietonilor în pasaj se va face cu două tipuri de trepte: unele obișnuite și altele rulante. La suprafață vor exista și stâlpi de iluminat, așezați simetric.
Alexandru Beldiman estimează că, dacă toate lucrurile merg cum trebuie, pasajul va fi gata în cel mult doi ani. Proiectul se află în prezent în faza de obținere a autorizației de construcție.
Stațiile de autobuz existente în rondul de la Piața Romană vor rămâne pe loc, dar vor fi integrate în zona verde.
„Spațiul de la suprafață va avea corespondent în subteran. Acolo va exista o galerie cu spații comerciale și expoziții. În mijloc va fi amplasată o statuie a lui Salvador Dali- statuia Împăratului Traian călare – care are 1,90 m. Sunt mai multe ipoteze unde să fie amplasată de fapt”, a spus Alexandru Beldiman, care a precizat că a primit de la primărie o fotografie cu sculptura lui Dali și atunci când a proiectat pasajul pietonal a ținut cont de amplasarea sculpturii Traian.
Foto: liveauctioneers.com Statuia Împăratului Traian călare de Salvador Dali, din bronz, este evaluată la 2.500-3.000 de euro de site-urile de specialitate
Suprafața totală a pasajului va fi de 5.700 de metri pătrați, dintre care 970 mp vor fi destinați spațiilor comerciale. Valoarea întregului proiect va fi de 18 milioane de euro.
Primăria Capitalei a mai venit cu ideea reamenajării Pieței Romane și anul trecut, când comisia de tehnică propunea construirea unui pasaj rutier care pornea de la intersecției Bulevardului Dacia cu strada Mihai Eminescu, trecea pe sub Calea Victoriei și ajungea la intersecția Bd. Dacia cu Calea Griviței.
Foto: Arhitectul Alexandru Beldiman